Blog

Afstand bewaren in deze tijden van Corona: nadeel of wellicht toch voordeel?


Het valt me op dat bijna iedereen moeite lijkt te hebben met 1,5 meter afstand en vooral het niet knuffelen, als ik alle Facebook berichten en meer moet geloven.
Ik lees verhalen over dat we gemaakt zijn om te knuffelen, contact te hebben etc. Ik herken mezelf daar totaal niet in.

Ik weet dat ik nogal eens afwijk van de de standaard, maar is het nou echt zo gek dat ik er geen moeite mee heb?
Ikzelf vind van niet.

Sterker nog, het bevalt mij prima. Als kind wilde ik al meer afstand en hield ik er niet van als mensen aan me zaten!
Natuurlijk wil ik wel knuffelen met een aantal zeer dierbare mensen die mij zeer na staan en ja, die mogen ook 'in mijn aura komen'. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik mijn ouders, beste vriendin en allerlei anderen die mij na staan niet even een stevige knuffel zou willen geven. Want soms kan een knuffel meer zeggen dan woorden.

Maar eerlijk gezegd vind ik het normaal gesproken fijn als mensen niet in mijn aura komen en afstand houden.
Het kost mij nl. heel erg veel energie, omdat de ander zich energetisch aan mij 'vasthaakt' en mijn energie weg slobbert.
De huidige 1,5 meter regel maakt dat veel moeilijker en dus voor mijzelf zoveel prettiger.

Ik hoef niet zo nodig te knuffelen of begroetend of ten afscheid te kussen met mensen die ik net heb ontmoet, of 1x eerder heb gezien.
Een (stevige) handdruk (of een hand opsteken) voldoet dan ruimschoots voor mij. Sterker nog, ik vind dat wel zo prettig!

Een slap handje of een TE stevige handdruk is ook niet goed voor de indruk die je achterlaat, althans dat is mijn mening.
Misschien moeten we weer eens leren hoe we elkaar een normale, maar goede handdruk geven, als al dit gedoe voorbij is en het weer mag.
De nonverbaalcoach geeft hier een duidelijke uitleg over, waar veel mensen wat aan zouden (kunnen) hebben. Je kan het vinden via de volgende link: https://www.nonverbaalcoach.nl/goedehanddruk/

Zegt het feit dat ik niet direct met iemand wil knuffelen iets over de ander? Nee, zeer zeker niet! Het zegt alles over mij!
IK heb mijn ruimte nodig en wil mijn energie graag bij mij houden.

Jarenlang heb ik, voor mijn gevoel, mee moeten spelen in het spel van begroetend kussen en knuffelen, vooral de nieuwjaarswensen op het werk waren een regelrecht bezoeking voor mij.
Ook al gaf ik aan dat ik dat niet prettig vond, al stak in mijn hand uit met stijve arm zodat men mij maar niet naar zich toe zou trekken etc. Men overtrad dagelijks de zo door mij gewenste grenzen, namelijk mij de ruimte geven om te zijn die ik ben en wil zijn.

Het zou fijn zijn als na dit hele Corona gebeuren iedereen die ongebreideld wil knuffelen en kussen dat weer mag! Ik gun dat een ieder die er naar hunkert!
Maar a.u.b. ... respecteer vanaf dat moment ook mijn wens (en ik denk ook die van veel anderen, al houden ze zich veelal stil) en hou het bij een stevige handdruk als begroeting of afscheid als je merkt dat iemand dat prettiger vind. En vooral, sta er voor open. Let op de signalen en voel je niet beledigd. Zoals gezegd, het gaat niet om jou, maar om wat die ander nodig heeft!

Alvast bedankt voor je begrip en medewerking, namens al diegenen die het nu eigenlijk wel fijn vinden zo. <3 :-)

Foto: copyright Van Geerdersbeek Photography - hobby fotografie

Terug naar overzicht