Kijk voor meer mooie Haiku's en Poë-'zie' van Mary-José Knuvelder op FB, klik op het plaatje

De fabel van de mier

De mier kwam alle dagen te vroeg op het werk en begon onmiddellijk te werken; zij was productief en zeer tevreden. Haar baas, een leeuw, was verbaasd dat de mier werkte zonder toezicht. Hij dacht: als zij zoveel presteert zonder supervisie, zou ze dan niet nog meer presteren onder permanent toezicht?

Hij wierf een kakkerlak die een grote ondervinding had in het superviseren en die prachtige rapporten kon opstellen. De eerste maatregel die de kakkerlak nam was een prikklok plaatsen om het komen en gaan van de mier te registreren. Vervolgens had de kakkerlak een secretaresse nodig en een spin om het archief te beheren en de telefoongesprekken te controleren.

De leeuw was zeer tevreden over de rapporten van de kakkerlak en vroeg hem bovendien de productie in een grafiek te zetten. Het is toen dat de kakkerlak een computer en een laserprinter aanschafte en een vlieg aanwierf om de informatica te beheren.

De mier, kortgeleden nog productief en stralend, werd wanhopig van die berg papier en van al die vergaderingen die haar tijd opslorpten!

De leeuw vond dat het tijd werd om op de werkplaats van de mier een sectorverantwoordelijke aan te stellen. Deze post werd toevertrouwd aan een krekel die, om te beginnen, een ergonomische stoel aankocht voor zijn kantoor en vast tapijt liet plaatsen. Deze nieuwe verantwoordelijke had ook een computer nodig en een assistente.

Op dit ogenblik kon de mier er niet meer om lachen en zij maakte zich iedere dag kwader en kwader. Het is toen dat de krekel zijn baas, de leeuw, er van overtuigde dat een studie van de werksfeer absoluut noodzakelijk werd.

Na de werklasten te hebben bestudeerd stelde de leeuw vast dat de dienst waar de mier werkte niet meer zo productief was als vroeger. Hij wierf een uil aan, die bekend stond als een vermaard en eersteklas raadgever, om een audit te doen en een oplossing voor te stellen. De uil liep drie maanden rond in de kantoren en stelde een enorm dik rapport op met als besluit: er is te veel personeel in deze onderneming.

En raad eens wie de leeuw het eerst ontsloeg?
De mier natuurlijk want: "Zij gaf blijk van een tekort aan motivatie en had een houding die tot conflicten leidde."

(Gevonden bij Bullshit management met als noot: oorspronkelijke auteur onbekend, ontleend aan presentatie Gerrit ten Klooster waarvan melding gedaan door Frits Lemmert)

Coaching bij burn-out
of stress

Heb je last van stress? Ben je vermoeid? Kom je niet door de bergen werk heen, zakelijk en/of thuis? Voel je je ondergewaardeerd? Voel je je de Mier uit de fabel (zie verderop)? Misschien heb je of zit je tegen een burnout aan?

Stap uit je hoofd

Bij een burnout is het, naast heel veel rust, belangrijk dat je uit je hoofd gaat en in je gevoel stapt.
Dat je gaat voelen wat niet langer bij jou hoort, wat je los wil gaan laten, maar vooral wat je wel zou willen...

In 2016 zat ik na, achteraf gezien, geestelijke mishandeling door een tijdelijke leidinggevende, bijna tegen een burnout aan. Ik wist me dag in dag uit staande te houden en nam me voor niet op te geven. Ik was absoluut de mier uit de fabel die je hier naast kan lezen (alleen heb ik tijdig voor mezelf gekozen!)!

Met behulp van paardencoaching ben ik toen in mijn gevoel gestapt. Wat een eye-openers. Niet alles viel in 1x op zijn plek, want ja dat hoofd met zijn 'mitsen en maren' komt regelmatig om de hoek kijken. Toch overwon langzaam aan het gevoel en ontvouwde zich steeds meer wat goed voelde voor met de rest van mijn leven.
Ik ben allerlei opleidingen gaan volgen die mij helpen het pad te gaan dat mijn weg is: Animal Empathy Coaching.

Nu wil ik jou graag helpen om in je gevoel te stappen. Keuzes te maken. Wat voelt goed en wat niet? Welke weg wil je gaan en hoe voelt die weg voor jou?
Jij en ik gaan aan het werk met een systemische opstelling en jouw, of mijn hond, als co-coach. Dat is niet het enigste dat ik inzet, dus laat je verrassen!
Kies voor jezelf, werk aan je zelf, herstel het rotsvast vertrouwen in jezelf ... ik kijk uit naar je bericht!

Afspraak maken & meer informatie

Wil je een afspraak maken of meer informatie? Stuur dan een mail naar info@animalempathycoaching.nl .